Viktminskning
Studier visar att xylitol både kan bidra till att minska kaloriintaget och öka fettförbränningen.
Förutom att vara bra för tandhälsan har forskare även upptäckt att xylitol har unika egenskaper som kan vara en nyckel till viktminskning.
Xylitol är ett naturligt alternativ till socker med nästan hälften så många kalorier som socker och 75 % färre kolhydrater som tas upp utav kroppen, men det verkar som att det finns ännu viktigare egenskaper som gör att xylitol är så bra vid viktminskning.
Forskning som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition2, visade att de som åt 25 g xylitol i samband med maten, jämfört med glukos, fruktos, sackaros (socker), eller ingen sötning, åt 230 färre kalorier vid nästa måltid. Samma aptitminskning observerades även i en studie som Leeds University gjorde och som publicerades i British Journal of Nutrition.1 Den visade att de som till frukost åt yoghurt sötad med xylitol jämfört med socker, åt 10 % mindre till lunch. En del av effekten kan vara att xylitol har ett mycket lågt GI (glykemiskt index). Det betyder att energin släpps ut väldigt långsamt i kroppen vilket gör att man känner sig mätt längre. Men en studie som publicerades förra året i Journal of Clinical Biochemistry and Nutririon3 visar att xylitol kan ha en ännu intressantare fördel för vikten.
I studien3 delades djur som var på hög fettdiet in i tre grupper. De som inte fick någon xylitol, de som fick 1 g xylitol per 100 kcal mat och de som fick 2 g xylitol per 100 kcal mat. Efter en åtta veckors provstudie visade sig både det viscerala fettet och plasmanivåerna av lipider (fett) och insulin* vara betydligt lägre i xylitolgrupperna. Vid granskning visade det sig att xylitolen hade påverkat nivåerna av vissa gener och enzymer som ingår i fettmetabolismen inklusive fettsyraoxidationliknande gener (nedbrytning av fett till energi), vilka var betydligt högre i levern på de djur som fick xylitol. Efter studien konstaterade forskarna att
"Dessa önskvärda resultat tyder på att xylitol kan vara en hjälp i att kontrollera eller förhindra fetma, diabetes och andra ämnesomsättningsrubbningar hos människor."
*Om du har diabetes och är osäker, kontakta en hälsorådgivare.
REFERENSER
1/ Evaluation of the independent and combined effects of xylitol and polydextrose consumed as a snack on hunger and energy intake over 10 days. King NA, Craig SA, Pepper T, Blundell JE. Br J Nutr. 2005 Jun;93(6):911-5.
2/ Effects of xylitol on gastric emptying and food intake. Shafer RB, Levine AS, Marlette JM, Morley JE. Am J Clin Nutr. 1987 Apr;45(4):744-7.
3/ Effects of xylitol on metabolic parameters and visceral fat accumulation.J Clin Biochem Nutr. 2011 Jul;49(1):1-7. Epub 2011 Jun 17. Amo K, Arai H, Uebanso T, Fukaya M, Koganei M, Sasaki H, Yamamoto H, Taketani Y, Takeda E.